Třešňovačka Tloušťová..

Nene. Nejedná se o exotické jméno potomka našich celebrit. Jedná se o lov Tloušťů na třešně. Spousta z Vás tento způsob už dávno zná a určitě už dlouhá léta používá. Pro mě to však byla premiéra této zvláštní nástrahy. Začalo to nudným odpoledním nákupem v místním Lidlu. Když jsem procházel kolem regálů s ovocem a zeleninou, tak mi okamžite padla do oka krabička plná tmavě červených třešní. Už teda měly to nejlepší za sebou, ale i tak mě hnedka napadli tloušťi.  Ani nevím čím mě tato krásná ryba tak očarovala. Je to pro mě momentálně po Línovi  naše nejkrásnější ryba.

Mimochodem taky Vás při procházení mezi regály v obchoďáku spíš zajímá, jestli by na "to" braly ryby, než to, kolik to stoji a jestli by "to" chutnalo mě samotnému ? :-) Já se takle přistihnu nespočetněkrát. Občas i nahlas a žena pak oprávněně uvažuje o mé normálnosti. Ale zpět k "třešňovačce". :)

Po příjezdu domů a nacpání celého nákupu do lednice jsem něco málo slupnul a už jsem přemýšlel jak budu třešně napichovat na háček a duchem jsem se šoulal kolem svojí oblíbené říčky.  Zvolil jsem trošku jiný úsek než při předchozím lovu. Kdo by chtěl chytat stále na stejném místě že? Po pár kilometrech už jsem parkoval u polní cesty, sestavil feeder, navlékl malé průběžné olůvko, uvázal háček (který , jak jsem později zjistil byl žalostně malý, ale to jsem jako třešněmi nepolíbeny rybář zátím nevěděl) a nakonec umotal z leukoplasti zarážku ve vzdálenosti asi 20 cm od háčku. Sestavil podběráček, do kapsy dal kousek chleba (co kdyby ty třešně nefungovaly, že ? ) a do větší kapsy na tašce nasypal ty tmavě červené kuličky, kterým jsem opravdu nevěřil.

Když jsem dorazil k úseku říčky, který jsem si vybral podle mapy, tak jsem byl trošku zklamán. Tady bych se nevešel ani s kratkým proutkem a splávečkem, natož s 3,5 metrovým feederem. Po prvnich 100 metrech jsem konečně našel místo, kde by snad šlo nahodit. Napíchnu třešeň a už to letělo...na strom. Paráda. Naštěstí byla větev poměrně pružná, takže se mi nakonec podařilo sestavu dostat ze stromu dolů, ale místo bylo na dobro rozplašené. Na dalším místě jsem si dal pozor na větve nad vodou a konečně jsem nahodil do větví. Ano. Správně. I druhý nához nedopadl do vody. Na třeti pokus, na třetím místě, jsem konečně "trefil vodu". Po zhruba 20ti vteřinách se zaklepala špička a potom přihnula. Následoval zásek a zdolávačka prvního krásného přibližně 40cm dlouhého tlouště. Ono to snad vážně funguje !!! Potom jsem ještě několikrát změnil místo a prošel zhruba 500metrů tam a zpět a chytl na třešně ještě další krásné tlouště. Třešeň jsem nastražoval buďto celou, v puse vypeckovanou, a nebo jsem odkousl z třešně jen polovinu a druhou jsem slupnul sám. Dva největší kusy, jak bývá zvykem, jsem na břeh bohužel nedostal. Ale to k lovu patří. Taky jsem několik krásných zaběrů neproměnil. Dávám to za vinu výběru příliš malého háčku. Ona, ta třešeň už je poměrně velká nástraha a tloušťova tlamka je taky pěkná "morda", takže není třeba nějak zbytečně chodit do malých rozměrů háčků.

Odcházel jsem od ryb skutečne spokojen, že tloušti na třešeň není jen pověra a opravdu funguje. Všem, kdo tento způsob lovu je nevyzkoušeli, ho vřele doporučuji.

Komentář ke článku (7)